Woordenboek – Letter T

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

 

TSETESE
Dit is een afkorting van een operatie met de naam Testiculaire Sperma Extracie. Mannen met CF hebben een normale zaadproductie, maar door de afwezigheid van de zaadleiders kunnen de zaadcellen tijdens een zaadlozing niet naar buiten komen. Via deze speciale operatie kunnen de zaadcellen uit de zaadbal verkregen worden als de MESA operatie (Microchirurgische Epidydimale Sperma Aspiratie) uit de bijbal niet slaagt (zie: MESA)

Thoraxfoto
Dit is een röntgenfoto van de borstkas met hart en longen. Met deze foto kan een grove indruk verkregen worden van veranderingen die in de longen kunnen ontstaan als gevolg van ziekte. Bij CF-patiënten wordt routinematig eens per jaar een thoraxfoto gemaakt en afhankelijk van klachten soms ook vaker.

Tobi®
Dit is een antibioticum (zie: Tobramycine)

Tobramycine
Dit is een antibioticum. Het remt de groei van gevoelige bacteriën door de aanmaak van nieuwe eiwitten in de bacterie zelf te verstoren. Het kan met een infuus in het bloed worden toegediend of als verneveling. Dit antibioticum wordt vaak gebruikt bij de behandeling van de Pseudomonas aeruginosa bacterie. Bijwerkingen komen soms voor. Als huidreacties ontstaan moet in overleg met de arts het gebruik worden gestaakt en altijd  onderzocht worden of er sprake is van een allergie voor dit geneesmiddel.

Trommelstokvingers
Verdikking van het nagelbed van vingers en/of tenen leidt tot de vorming van trommelstokvingers. Opbolling van het nagelbed wordt in het Nederlands ook wel horlogeglasnagels genoemd. In het Engels worden trommelstokvingers aangeduid met de term “clubbing”. De veranderingen van het nagelbed ontstaan door chronische luchtwegziekte, maar er zijn ook veel andere oorzaken en soms komt dit beeld in families voor zonder dat er sprake is van een ziekte. Meestal zijn deze veranderingen zichtbaar bij wat oudere kinderen en volwassenen met CF.