Woordenboek – Letter S

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

 

Segregatie
Segregatie is een ander woord voor “scheiding”. Binnen de CF zorg wordt hiermee bedoeld dat patiënten afzonderlijk van elkaar gezien worden op de polikliniek of verpleegd worden op de afdeling. Contact tussen CF-patiënten wordt dus vermeden. Met deze gescheiden zorg hoopt men overdracht van onder andere Pseudomonas aeruginosa en Burkholderia cepacia tussen patiënten te voorkomen.

Sinusitis
Dit is een ander woord voor bijholteontsteking (zie: Bijholte-ontsteking)

Spirometrie
Dit is een longfunctieonderzoek dat bij patiënten met CF regelmatig wordt verricht (zie: Longfunctieonderzoek)

Sputum
Slijm dat zich in de luchtpijp en dieper gelegen delen van de longen bevindt.

Sputum-evacuatie
Het actief verwijderen van sputum uit de luchtwegen. Hiervoor bestaan verschillende technieken en ook apparaten die patiënten ondersteunen bij het ophoesten van sputum. Door het ophoesten van sputum worden de luchtwegen zo goed mogelijk ” schoon” en open gehouden. Hiermee worden exacerbaties en achteruitgang van longfunctie voorkomen.

SputumkweekSputumkweek
Dit is een kweek van slijm (sputum) dat is opgehoest. Een dergelijke kweek geeft informatie over welke bacteriën zich in de luchtwegen bevinden. Bovendien kan worden onderzocht voor welke antibiotica de gekweekte bacteriën gevoelig zijn. Omdat een CF-patiënt voor dit onderzoek echt slijm moet kunnen ophoesten, kan deze kweek meestal pas vanaf de leeftijd van ongeveer 7 jaar worden verricht. Standaard wordt vier keer per jaar een sputumkweek verricht, soms wordt tussendoor een extra kweek afgenomen als er bijvoorbeeld een toename van klachten is (exacerbatie).

Staphylococcus aureusStaphylococcus aureus
Bacterie die bij 30% van de algemene bevolking voorkomt in de neus. In de sputumkweken van kinderen met CF wordt deze bacterie vaak gevonden. Bij volwassenen met CF komt deze bacterie wat minder vaak voor dan bij kinderen. Deze bacterie hoeft meestal alleen behandeld te worden als een CF-patiënt klachten heeft. (zie Exacerbatie)

Stenothrophomonas maltophilia
Bij 10 – 20% van de CF-patiënten wordt deze bacterie gevonden. Vaak lijkt deze bacterie betrekkelijk weinig klachten te geven. Soms als er geen duidelijke andere verklaring voor klachten is, kan de arts ervoor kiezen deze bacterie te behandelen.

Suikerziekte
Een vorm van suikerziekte die uiteindelijk bij meer dan 40% van de volwassen patiënten met CF ontstaat is CF-gerelateerde diabetes (zie: CF-gerelateerde diabetes)