Woordenboek – Letter O

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

 

Obstipatie
Dit is een ander woord voor moeilijke stoelgang of verstopping. Hierbij is vaak sprake van moeizame, harde ontlasting, buikpijn en een opgeblazen gevoel. CF-patiënten hebben regelmatig last van obstipatie. Dit komt door de verstoorde vertering van voedsel. Mogelijk speelt ook mee dat het slijm dat in de darm wordt aangemaakt eveneens taaier is dan normaal. Laxeermiddelen helpen meestal voldoende. Soms zijn ook klysma’s nodig.

OGTT
Dit is een afkorting voor Orale Glucose Tolerantie Test. Met deze test wordt gekeken hoe goed het lichaam met een grote hoeveelheid suikers kan omgaan. Voor dit onderzoek komt een CF-patiënt in de ochtend naar het ziekenhuis. De test kan alleen worden uitgevoerd als iemand nuchter is, dus er mag voor start van het onderzoek niet gegeten of gedronken worden. Bij aanvang van de test wordt een eerste bloedafname verricht om de nuchtere bloedsuiker te meten. Hierna kan een oplossing suikerwater worden gedronken. Twee uur na inname van deze oplossing wordt nog een keer de bloedsuiker gemeten. Bij beide metingen mag de bloedsuikerwaarde niet te hoog zijn. Is dit wel het geval, dan kan sprake zijn van suikerziekte of er moet eerst verder onderzoek verricht worden om te kijken hoe gevoelig iemand is voor grote hoeveelheden suiker.

Onvruchtbaarheid
CF bij mannen gaat vaak gepaard met afwezigheid van de zaadleiders. Ook kunnen er delen van de bijbal of de zaadblaasjes ontbreken. Het gevolg is dat de zaadcellen niet naar buiten kunnen komen. Deze aandoening wordt door artsen congenitale bilaterale agenesie van de vasa deferentia, of CBAVD genoemd. Bij vrouwen is het slijm van de baarmoedermond taaier dan normaal waardoor het sperma moeilijker in de baarmoeder kan komen. Overigens betekent dit niet dat vrouwen met CF niet vruchtbaar zijn en zal er dus, wanneer er geen kinderwens is, wel voor anticonceptie gezorgd moeten worden. Voor stellen met kinderwens zijn verschillende technieken mogelijk om toch zwanger te worden. Lees meer hierover op de pagina dragerschap van CF en kinderen krijgen

Orale glucose tolerantie test
Met deze test wordt gekeken hoe goed het lichaam met een grote hoeveelheid suikers kan omgaan (zie: OGTT)

Osteoporose 1.0Osteopenie
Osteopenie is een lichte vorm van botontkalking (zie: Osteoporose)

Osteoporose
Osteoporose is ook bekend onder de naam ‘botontkalking’. Het is een aandoening waarbij de botafbraak sneller gaat dan de botaanmaak. Hierbij verdwijnt er kalk uit de botten en verandert de structuur van de botten, waardoor ze meer poreus (broos) worden en gemakkelijker breken. Osteoporose komt voor bij ongeveer 30% van de volwassenen met CF. Waardoor osteoporose ontstaat is niet duidelijk. Mogelijk spelen meerdere oorzaken een rol waaronder: een tekort aan vitamine D, chronische infectie / ontsteking van de luchtwegen en onvoldoende lichaamsbeweging.