Woordenboek – Letter L

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

 

 LevercirroseLevercirrose
Als door langdurige beschadiging van de lever verlittekening ontstaat, dan wordt dit door de arts levercirrose genoemd. Ernstige levercirrose komt bij 10 tot 15%  van de CF-patiënten voor. De kans hierop neemt toe met de leeftijd waardoor bij volwassenen met CF bij 24% uiteindelijke levercirrose ontstaat. Levercirrose gaat gepaard met een verminderde functie van de lever en kan zelfs aanleiding geven tot het uitvallen van de leverfunctie.

Longfunctieonderzoek
Met longfunctieonderzoek kan een indruk worden verkregen over hoe goed de longen functioneren. Het verloop in de tijd wordt gevolgd, waarbij het onderzoek standaard 4x per jaar wordt verricht. Soms wordt het longfunctieonderzoek vaker gedaan, als bijvoorbeeld twijfel bestaat over een tussentijdse achteruitgang in conditie.

Lumacaftor
Dit is een experimenteel medicijn dat onderzocht wordt in het kader van de behandeling van Cystic Fibrosis. Lumacaftor is een zogenaamde “corrector” die ervoor zorgt dat de verkeerde vorm / vouwing van het zoutkanaaleiwit gecorrigeerd (hersteld) wordt. Hierdoor wordt dit eiwit niet langer door de cel afgebroken maar kan het naar het celoppervlak getransporteerd worden. Dit medicijn is speciaal ontwikkeld voor mensen met klasse-2-mutaties zoals de delta F508 (zie: Corrector)