Woordenboek – Letter H

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

 

Haemophilus influenzae
Dit is een bacterie die luchtweginfecties kan geven zoals oorontsteking, neusbijholteontsteking en longontsteking. In de sputumkweken van kinderen met CF wordt deze bacterie vaak gevonden. Bij volwassenen met CF komt deze bacterie wat minder vaak voor dan bij kinderen. Deze bacterie hoeft meestal alleen behandeld te worden als sprake is van een enrome verergering van de klachten (zie: Exacerbatie)

Handfoto
Een handfoto is een röntgenfoto van de hand/pols. Dit type foto geeft de arts informatie over hoe volgroeid de botten (het skelet) zijn. Dit wordt ook wel de botrijpheid genoemd. Naarmate kinderen ouder worden, veranderen de botjes in de hand en pols volgens een bepaald patroon. Zodoende kan de arts op basis van de handfoto een inschatting doen van de rijpheid van het skelet. Als sprake is van onrijpheid, dan kan dit een teken zijn van ondervoeding. Ook geeft de rijpheid van het skelet een grove indicatie van hoe lang iemand nog zal doorgroeien. Tenslotte helpt een handfoto de arts bij het beoordelen van de resultaten van een Dexa-scan (zie: Dexa-scan)

Hemoptoë
Deze term wordt uitgesproken als “heejmoptooee” en betekent het ophoesten van bloed vanuit de longen. Meestal komt dit door een infectie van de luchtwegen en volstaat behandeling met antibiotica. Het kan een ernstige klacht zijn, daarom is het altijd een reden om de behandelend arts direct hiervan op de hoogte te stellen.

HielprikscreeningHielprikscreening
In de eerste week na de geboorte wordt van elke baby een paar druppels bloed afgenomen door met een klein naaldje in de hiel te prikken. Het bloed van de baby wordt onderzocht op een aantal ernstige ziektes die niet zo vaak voorkomen. Eén van deze ziektes is Cystic Fibrosis. Dit wordt de hielprikscreening genoemd.

Hypertoon zout
Hypertoon zout is een waterige zoutoplossing die vergeleken met bloed ongeveer 5 tot 7 keer meer zout bevat. Met een vernevelapparaat wordt deze oplossing tot een nevel gemaakt die kan worden ingeademd. Het zout trekt vocht aan. Hierdoor wordt het slijm in de luchtwegen dunner en is het beter op te hoesten.