Woordenboek – Letter E

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

 

Echo abdomen
Dit is een ander woord voor buikecho. Met een echo van de buik kan onderzocht worden hoe de buikorganen eruit zien (zie: Buikecho)

eFlow vernevelaar
Dit is een apparaat waarmee een vloeistof omgezet kan worden in een soort “nevel”. Deze nevel kan worden ingeademd door de patiënt. Deze vernevelaar kan door de arts worden voorgeschreven om medicijnen via de luchtwegen toe te dienen.

EnzymEnzym
Als bij CF over enzymen gesproken wordt, dan bedoelt men meestal de verteringsenzymen. Dit zijn stofjes die betrokken zijn bij de vertering van voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld eiwit, vet of suiker. De alvleesklier (zie afbeelding) maakt normaal gesproken veel enzymen aan. Bij zo’n 85% van de patiënten met CF maakt de alvleesklier door beschadiging onvoldoende van deze enzymen aan. Daarom moeten deze patiënten de enzymen zelf met de voeding innemen in de vorm van bijvoorbeeld Pancrease®, Creon® of Panzytrat®.

Exacerbatie
Dit is een sterke toename (verergering) van klachten van de longen waarbij patiënten vaak aangeven dat ze meer hoesten dan gebruikelijk en meer sputum produceren. Vaak wordt ook aangegeven dat het sputum anders van kleur en samenstelling is dan gebruikelijk. Ook kunnen klachten bestaan van bijvoorbeeld moeheid, verminderd uithoudingsvermogen bij sport, verminderde eetlust, gewichtsverlies en soms ook koorts. Vaak wordt deze verergering van klachten veroorzaakt door overgroei van bacteriën die in de luchtwegen aanwezig zijn of doordat een nieuwe bacterie zich in de longen heeft genesteld. Behandeling bestaat uit toediening van antibiotica gedurende een periode van 2 – 3 weken. De antibiotica kunnen worden toegediend als drank, tablet of capsule, als verneveling of via een infuus in het bloed.