Woordenboek – Letter I

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

 

I-Neb vernevelaar
Dit is een apparaat waarmee een vloeistof omgezet kan worden in een soort “nevel”. Deze nevel kan worden ingeademd door de patiënt. De I-Neb vernevelaar is een ademgestuurde vernevelaar. Hij kan door de arts worden voorgeschreven om medicijnen via de luchtwegen toe te dienen.

ICSIICSI
De afkorting ICSI betekent “Intracytoplasmatische sperma-injectie”. Bij ICSI brengt men in het laboratorium één zaadcel met een kleine naald in een eicel. Een ICSI-behandeling vindt plaats als het sperma minder dan 1 miljoen zaadcellen bevat. Voor de vrouw verloopt een ICSI-behandeling hetzelfde als een IVF-behandeling (zie: IVF)

In Vitro Fertilisatie
Bij In Vitro Fertilisatie, meestal afgekort tot IVF, brengt men in het laboratorium eicellen samen met zaadcellen (zie: IVF)

Infertiliteit
Dit is een ander woord voor onvruchtbaarheid. Bij de term onvruchtbaarheid vindt u meer informatie (zie: Onvruchtbaarheid)

Influenza
Echte griep wordt veroorzaakt door het influenza virus, waarvan verschillende typen bestaan (zie: Griep)

Insuline
Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt aangemaakt. Dit hormoon zorgt voor opname en verwerking van suiker in spieren en organen van het lichaam. Er is sprake van suikerziekte als de alvleesklier onvoldoende van dit hormoon aanmaakt waardoor het suikergehalte van het bloed te hoog wordt. Het te veel aan suiker wordt dan via de nieren met de urine uitgeplast (zie: CF-gerelateerde diabetes)

Intra-cytoplasmatische sperma injectie
Bij Intra-cytoplasmatische sperma injectie, meestal afgekort tot  ICSI, brengt men in het laboratorium één zaadcel met een kleine naald in een eicel (zie: ICSI)

Ivacaftor
Dit is de werkzame stof in het medicijn Kalydeco® (zie: Kalydeco®)

IVF
De afkorting IVF betekent “In Vitro Fertilisatie”. Bij IVF brengt men in het laboratorium eicellen samen met zaadcellen. Om eicellen te verkrijgen worden de eierstokken gestimuleerd met hormonen. Daardoor groeien er follikels (eiblaasjes), die de eicellen bevatten. Deze groei wordt gevolgd met vaginale echo’s gecombineerd met hormoonbepalingen in het bloed. Uit de follikels wordt, via de schede, de vloeistof met de eicellen weggezogen (de punctie). De zaadcellen worden verkregen uit sperma of indien nodig via een kleine operatie onder lokale verdoving uit de bijbal of zaadbal. Na samensmelting van eicel en zaadcel in het laboratorium ontstaat een embryo. Dat embryo wordt vervolgens in de baarmoeder geplaatst. Als er meer embryo’s ontstaan worden deze ingevroren als ze zich goed ontwikkeld hebben. De ingevroren embryo´s kunnen later worden ontdooid en in de baarmoeder worden geplaatst.