Naar het kinderdagverblijf

Kinderdagverblijf
Er zijn verschillende vormen van kinderopvang; een kinderdagverblijf, gastouder of oppas aan huis.
Een veelvoorkomende vraag is of een kind met CF ook naar een kinderdagverblijf mag. Dat mag zeker! Het nadeel zou kunnen zijn dat de kinderen elkaar gemakkelijk aansteken met kinderziektes en luchtweginfecties. Bij de gastouder of een oppas aan huis zijn er minder jonge kinderen aanwezig die elkaar kunnen aansteken waardoor de kans op infectie iets kleiner is.

Naar het kinderdagverblijfOver het algemeen mogen leidsters op een regulier kinderdagverblijf geen medicatie toedienen bij uw kind. Indien een kind met CF niet naar een regulier kinderdagverblijf kan omdat er verpleegkundige zorg nodig is gedurende de opvang, bestaat er een mogelijkheid om gebruik te maken van een verpleegkundig kinderdagverblijf (medisch kinderdagverblijf). Hier werken gekwalificeerde medewerkers die gespecialiseerde verpleegkundige zorg kunnen leveren. Daarnaast wordt de ontwikkeling bij elk kind gevolgd, net als bij een regulier kinderdagverblijf.

Om gebruik te kunnen maken van het verpleegkundig kinderdagverblijf, dient een AWBZ-indicatie te worden aangevraagd. Het CIZ kantoor zal de aanvraag in behandeling nemen. Over het algemeen kan het verpleegkundig kinderdagverblijf u hierbij ondersteunen.

Voor meer informatie over een verpleegkundig kinderdagverblijf bij u in de buurt en/of de aanmeldprocedure kunt u contact opnemen met de maatschappelijk werker van het CF-team.