Relatie & Seksualiteit

Relaties en seksualiteitVriendschappen en relaties

Mensen met CF kunnen soms het gevoel hebben dat hun ziekte vriendschappen en relaties kan belemmeren. De ziekte dwingt iemand meer rekening te houden met wanneer je afspreekt en waar, omdat er bijvoorbeeld op tijd medicijnen moeten worden ingenomen of moet worden verneveld. Bovendien moet er rekening gehouden worden met het energieniveau, omdat iemand met CF sneller moe kan worden. Ruimtes waar gerookt wordt kunnen beter worden vermeden. CF maakt dat iemand van tevoren rekening moet houden met een planning en dat er moeilijk spontaan iets ondernomen kan worden. In vriendschappen vraagt CF begrip van vrienden en in een relatie vraagt het zeker aandacht en begrip van de partner.

Seksualiteit

Ook op seksueel gebied kan CF een rol spelen. Gemeenschap hebben en vrijen vragen lichamelijke inspanning. Elke vorm van inspanning (bijvoorbeeld zoals bij sporten) kost energie. Het kan zijn dat tijdens het vrijen kortademigheid ontstaat, dat de CF-patiënt moet hoesten, of zich benauwd voelt door de fysieke inspanning. Dit kan erg vervelend zijn. Het is niet iets om je voor te schamen. Probeer dit bespreekbaar te maken met de partner om ongemak te voorkomen.

Voor iedereen, dus ook voor mensen met CF, is het van belang dat vrijen op een veilige manier gebeurt. Dit is niet alleen ter voorkoming van een eventueel ongewenste zwangerschap, maar ook ter bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Er zijn verschillende vormen van anticonceptie en voorbehoedmiddelen. Hierover kun je meer informatie verkrijgen bij de huisarts of de GGD.

Voor vrouwen met CF is de pil een gebruikelijk anti-conceptiemiddel. Maar door gebruik van antibiotica wordt de pil minder betrouwbaar. Om die reden wordt aan vrouwen met CF een hoge dosering van de pil voorgeschreven. Bespreek het gebruik van anticonceptiemiddelen altijd met je huisarts en CF-arts.