Naar school met CF

Naar school met CF
CF en onderwijs

Wanneer een kind 4 jaar wordt begint de schoolloopbaan. Het is dan belangrijk om een goede keuze voor een school te maken. Ook de overgang naar het Voortgezet Onderwijs vraagt om een goede afweging. Wanneer een kind CF heeft, vraagt dit extra zorg. Waar moet u allemaal aan denken bij het vinden van een geschikte school voor uw zoon of dochter? En hoe zorgt u dat de school zo goed mogelijk kan inspringen op de specifieke behoeften van uw kind in verband met de CF?

Consulenten van de Educatieve Voorziening AMC/VUmc en de consulenten in de regio bij de Onderwijs Advies Bureaus kunnen u daarbij adviseren.

Wat kunnen de consulenten voor u en de school betekenen:
  • Zij kunnen advies geven bij vragen over CF en onderwijs. Dat kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over hygiëne, segregatiebeleid, beroepskeuze, medicijngebruik en medische handelingen op school, examenregelingen en aanpassingen in het onderwijsprogramma
  • Zij kunnen informatie verstrekken over de gevolgen van CF en de behandeling op school
  • Zij kunnen de school ondersteunen bij het zoeken naar een passende oplossing wanneer uw kind gedurende langere tijd niet kan deelnemen aan het onderwijs op school, zodat uw kind geen achterstand oploopt
  • Zij kunnen, bij opname in een Universitair Medisch Centrum, de lestaak gedeeltelijk overnemen. In overleg met de school verzorgen zij les aan bed of in een klaslokaal

Naar school met CFNaast de ondersteuning van de consulenten is er ook veel informatie beschikbaar op verschillende websites:

  • www.ziezon.nl Dit is de landelijke website van de consulenten. Onder het kopje “ziektebeelden” vindt u relevante informatie over onderwijs en CF. Bijvoorbeeld een hand-out voor school, “Een leerling met CF”, een protocol medicijnverstrekking op school en dergelijke.
  • www.ncfs.nl De site van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting.

De volgende rechtstreekse links zijn interessant:

  • De algemene pagina van de NCFS over CF en onderwijs. Klik hier
  • Een lijst met publicaties over CF en (onder andere) onderwijs. Klik hier
Vragen of ondersteuning

Heeft u vragen of wilt u ondersteuning van een van de Consulenten Onderwijsondersteuning bij u in de buurt? Ga dan naar www.ziezon.nl Op de homepagina vindt u een kaartje van Nederland. De blauwe stippen zijn links naar de Onderwijs Advies Bureaus, via de rode stippen bereikt u de Educatieve Voorzieningen in de Universitair Medische Centra.