Lichaamsbeweging en sport

Lichaamsbeweging en sport
In het CF-centrum Amsterdam (Noordwest-Nederland) maakt de (kinder)fysiotherapeut deel uit van het behandelteam voor de begeleiding en behandeling van CF-patiënten. Dit gebeurt zowel tijdens een eventuele ziekenhuisopname als ook tijdens de controles op de polikliniek.

De begeleiding door de fysiotherapeut is individueel en hulpvraaggericht. Tijdens een ziekenhuisopname is de begeleiding op basis van actuele problematiek. Op de polikliniek richt de fysiotherapeut zich vooral op het in kaart brengen van de huidige gezondheidstoestand. Zo wordt onder andere het hoestgedrag doorgenomen en wordt de algehele conditie getest.

Fysiotherapie en CF

Lichaamsbeweging en sportEr is door de fysiotherapeuten van alle Nederlandse CF-centra, in samenwerking met de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCSF), een speciale website gemaakt www.cfenbewegen.nl Hierop staat uitgebreide en recente informatie over fysiotherapie en CF. Ook staan er tips over bewegen in het dagelijks leven, oefeningen voor houding en lenigheid en verschillende hoesttechnieken.

Als er vaker ondersteuning en begeleiding van de (kinder-)fysiotherapeut nodig is, dus ook buiten het ziekenhuis, kan er fysiotherapie in de buurt geregeld worden.

Wij zullen u helpen met het zoeken van een geschikt adres door gebruik te maken van een netwerk van collega’s bij u in de buurt met kennis en ervaring op het gebied van CF. Wij houden ook contact met deze fysiotherapeut en zorgen ervoor dat gegevens worden uitgewisseld.

Voor kinderen bestaat er onder andere “Fitkids”. Fitkids is bedoeld voor kinderen met een chronische ziekte en/of beperking. Er wordt gebruik gemaakt van oefenprogramma’s waarin gewerkt wordt aan fysieke fitheid en conditie in de vorm van sport en spel.  De kinderen trainen onder professionele begeleiding in een sportieve omgeving en er is altijd een kinderfysiotherapeut bij betrokken. Stichting Fitkids heeft door heel Nederland meer dan 150 Fitkidscentra geopend. Meer informatie is te vinden op de website www.fitkids.nl

Als u een vraag heeft aan de fysiotherapeut van het CF-centrum dan kunt u dit doorgeven aan de longverpleegkundige. Zij/hij zorgt ervoor dat de fysiotherapeut contact met u opneemt.