Naar het ziekenhuis

header
Het gebeurt weleens dat je in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Dat betekent dat je een paar nachtjes of soms wel een paar weken in het ziekenhuis moet blijven slapen. Als je CF hebt, is dat bijvoorbeeld nodig als je een vervelende infectie in je longen hebt, waarvoor je een infuus moet krijgen. En ook als je heel veel last van je buik hebt, moet je soms naar het ziekenhuis voor een opname.

Het is best spannend om naar het ziekenhuis te gaan als je opgenomen moet worden. Dat wordt het natuurlijk helemaal als je niet precies weet wat er in het ziekenhuis allemaal gaat gebeuren. Hieronder kun je zelf (of samen met je ouders) alvast wat lezen wat er gaat gebeuren, wat je mee moet nemen en welke mensen je allemaal kunt tegenkomen. Als je dit weet is het misschien allemaal een beetje minder eng.

De kinderafdeling

Op de kinderafdelingen liggen veel kinderen met verschillende ziekten waarvoor ze korter of langer in het ziekenhuis moeten liggen. Je ouders, je broertjes en/of zusjes mogen de hele dag bij je langs komen. Eén van je ouders kan ook bij je blijven slapen.

Omdat er zoveel kinderen zijn, krijg je een armbandje om waarop je naam staat en een nummer. Zo weet iedereen meteen dat je in het ziekenhuis opgenomen bent, weet iedereen wie je bent en kunnen we je niet met een ander verwisselen.

De afdeling is zo gebouwd dat je een rondje kunt lopen. Zo kun je andere kinderen tegenkomen om een praatje mee te maken. Misschien maak je wel een nieuw vriendje of vriendinnetje. Natuurlijk is het nooit leuk om in het ziekenhuis te liggen maar door een leuke omgeving, aardige mensen en spelletjes proberen wij het je zo prettig mogelijk te maken.

Voor meer informatie over een ziekenhuisopname in het Emma Kinderziekenhuis kun je kijken op www.emmakids.nl Voor een opname in het VUmc kun je meer informatie vinden op de
link over de VUmc kinderkliniek

Handig om mee te nemen voor een ziekenhuisopname

Hieronder staat een korte ‘paklijst’. Met deze paklijst kunnen ouders, verzorgers en kinderen kijken of de meest belangrijke zaken ingepakt zijn. Op de afdeling is er voor ieder kind een kleerkast met een kluisje waar de spullen in kunnen worden opgeborgen. Het lijstje hieronder is niet voor iedereen volledig, maar als je onderstaande spullen bij je hebt, heb je in ieder geval de belangrijkste dingen bij de hand.

  • naar het ziekenhuisMedicijnen die thuis gebruikt worden
  • Groeiboekje
  • Pyjama/ makkelijke kleren
  • Pantoffels/ makkelijke schoenen
  • Toiletspullen (in ieder geval tandenborstel en tandpasta, zeep, kam)
  • Favoriete knuffel
  • (Voor)leesboek
  • Favoriete muziek, DVD
  • Foto van thuis, familie, vriendjes of je huisdier

Op de afdeling is voor iedereen een eigen kluisje. Hierin kun je jouw kostbare spulletjes veilig opbergen. Het verpleegkundig personeel kan namelijk niet op jouw mobiele telefoon, portemonnee of tablet letten.

Educatieve voorziening AMC / VUmc

Het AMC en VUmc hebben een afdeling Educatieve Voorziening waar een aantal onderwijsconsulenten werken. Dit zijn mensen die kunnen helpen als je lang in het ziekenhuis moet blijven en anders te veel van school zou missen. Soms komen ze vanzelf naar je toe, maar ook ziekenhuismedewerkers en je ouders kunnen de consulent om hulp vragen. Als je ouders het goed vinden dan kunnen de consulenten ook contact opnemen met je school. Ook wordt aan de school doorgegeven wat er tijdens een opname aan schoolwerk wordt gedaan.

Lees meer over deze voorziening op de speciale website: www.educatievevoorzieningamsterdam.nl