Wat is CF?

wat is cf
Cystic Fibrosis wordt ook wel CF of taaislijmziekte genoemd. Het is een chronische en erfelijke ziekte die bij ongeveer 1 op de 5.000 (pasgeboren) kinderen in Nederland voorkomt. Bij CF zijn de chloride kanalen van de slijmvormende klieren aangetast waardoor je ziek wordt.

CF is dus een chronische en erfelijke ziekte. Een chronische ziekte wil zeggen dat je de ziekte hebt en je hele leven houdt. CF is ook een erfelijke ziekte. Dit betekent dat je de ziekte gekregen hebt via je vader en moeder. Allebei je ouders zijn drager van het CF-gen en van allebei je ouders heb je dit gen geërfd. Hoe dat precies in zijn werk gaat wordt uitgelegd op de pagina hoe krijg je CF?

De geschiedenis van CF

Cystic Fibrosis werd voor het eerst bij jonge kinderen beschreven in 1938. Toen werd gezien dat sommige kinderen al kort na hun geboorte ziek werden. Ze kregen longontstekingen en er werd ontdekt dat deze kinderen ook slecht groeiden. Voor die tijd bestond CF natuurlijk ook al, maar toen was nog niet bekend dat het om de ziekte CF ging. Van de beroemde klassieke componist Chopin (die in de 18e eeuw leefde) wordt nu gedacht dat hij ook CF had en geen tuberculose zoals zijn eigen dokter in die tijd dacht.

Gelukkig hebben artsen sinds 1938 heel erg veel geleerd over de ziekte Cystic Fibrosis en kunnen ze kinderen met CF steeds beter helpen. Ze hebben geleerd dat het heel belangrijk is om goed voor je eigen lichaam te zorgen. Dit kun je zelf doen door bijvoorbeeld goed te letten op wat je eet. Artsen en diëtisten noemen dit je voedingstoestand. Daarnaast hebben artsen ook geleerd dat het heel belangrijk is om luchtweginfecties, die veroorzaakt worden door bacteriën, snel en goed te behandelen.

Wat gaat er mis bij CF?

Bij CF zijn de chloride kanalen van de slijmvormende klieren aangetast waardoor je ziek wordt. In verschillende organen in je lichaam zitten slijmvormende klieren. Bij CF is het slijm dat in deze klieren gemaakt wordt te dik en te taai. Het slijm kan niet goed doorstromen en hierdoor hoopt het op in je organen.

VoorbeeldIn je longen wordt slijm gemaakt, bij CF is dit dus te dik en te taai. Je kunt het slijm daardoor niet goed ophoesten. Het slijm blijft in je longen zitten waardoor ze niet meer zo goed kunnen werken. Je longen kunnen nu makkelijker gaan ontsteken en beschadigd raken.

Deze aangetaste chloride kanalen van slijmvormende klieren zitten in verschillende organen in je lichaam, maar voor CF zijn de belangrijkste plaatsen de longen, het maag-darmkanaal, de alvleesklier, de lever, de geslachtsklieren en de zweetklieren. Niet alle kinderen met CF hebben dezelfde klachten. Waar je last van kunt krijgen als je CF hebt, staat uitgelegd op de pagina wat voel je bij CF?