Is CF besmettelijk voor mijn vriendjes?

header
De vraag of CF besmettelijk is voor je vrienden kan heel duidelijk beantwoord worden…. Nee, CF is niet besmettelijk!

Er zijn weleens kinderen, bijvoorbeeld in de klas of bij het sporten, die denken dat ze worden aangestoken met CF als ze jou horen hoesten. Het is goed om dan heel duidelijk te zeggen dat CF niet besmettelijk is zodat ze daar niet bang voor hoeven te zijn.

Is CF besmettelijk voor mijn vriendjesWat kun je vertellen over CF?

Soms zijn mensen bang voor dingen die ze niet goed kennen of waar ze niet zo veel van weten.
Een goede oplossing kan zijn om een spreekbeurt te geven waarin je over je ziekte vertelt. Je kunt in de klas vertellen dat je met CF geboren bent en dat je de ziekte via je vader en moeder krijgt. Je kunt ook vertellen dat je elke dag ’s ochtends en ’s avonds medicijnen moet slikken en medicijnen moet inhaleren. Je kunt uitleggen waar je last van hebt en wat je iedere dag merkt van je ziekte.

Voor je klasgenoten is het goed om te horen van jou dat CF niet besmettelijk is, dat je vaak naar de dokter moet en dat je daarom ook niet altijd op school kunt zijn. Als ze begrijpen wat het voor jou betekent om CF te hebben, tonen ze vast begrip en zijn ze niet meer bang dat je ze kunt aansteken.

Op de website www.ikbentaai.nl van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting kun je ook begrijpelijke informatie en leuke plaatjes vinden om te gebruiken in je spreekbeurt. Je kunt natuurlijk ook deze website gebruiken en noemen aan je klasgenoten en vrienden om meer informatie op te zoeken over CF.