SINAS studie

SINAS studie
De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) heeft de belangrijkste informatie van lopende nationale en internationale onderzoeken samengebracht op één website: www.cfonderzoek.nl
Binnen CF-centrum Amsterdam (Noordwest-Nederland) wordt ook onderzoek gedaan om bij te dragen aan de verbetering van de diagnostiek en behandeling van CF. Eén van de studies die gaat lopen binnen ons centrum is de SINAS studie.

SINAS studie

Een onderzoek naar neusproblemen bij kinderen met CF.

Binnenkort zal in het AMC een onderzoek starten waarin we problemen van de neus en de neusbijholten bij kinderen met CF onderzoeken. Dit onderzoek gebeurt in samenwerking met het HagaZiekenhuis te Den Haag.

Waarom doen we deze studie?

Mensen met CF hebben vaker last van neuspoliepen en neusbijholtenontstekingen. Deze kunnen o.a. klachten geven van een verstopte neus, een loopneus of hoofdpijn. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat de bacteriën uit de neus en neusbijholten kunnen afzakken naar de longen en daar een infectie kunnen veroorzaken. Het is dus van belang hier meer over te weten.

Wat wordt er onderzocht bij de SINAS studie?

Vorig jaar is in het HagaZiekenhuis ongeveer hetzelfde onderzoek bij volwassen patiënten met CF uitgevoerd. De resultaten lieten zien dat ruim 60% van de volwassenen neusbijholtenontstekingen heeft en dat deze vaak een chronisch beloop hebben. Echter wanneer deze afwijkingen in het neusbijholtengebied ontstaan, al op hele jonge leeftijd of pas op volwassen leeftijd, weten we niet. In dit onderzoek wordt er daarom éénmalig een vragenlijst ingevuld, een kortdurende scan van de bijholten gemaakt en een bacteriekweek gedaan.

Het SINAS onderzoek zal worden uitgevoerd bij kinderen van 0 tot 18 jaar. Indien uw kind in aanmerking komt voor het onderzoek zal de longarts u en uw kind benaderen. Hoe uw kind kan meedoen aan onderzoek leest u op de pagina meedoen aan onderzoek